Zoeken
  • Roy van Baarsen

4 goede tips voor jouw video presentatie

Heel Nederland is videos aan het opnemen voor klanten, medewerkers en belanghebbende. Voorkom dat de kijkers weg klikken of inslaap vallen, met deze tips word het wat:

Het maken van een goed verstaanbaar en volgbaar verhaal blijkt in de praktijk voor vele nog niet altijd makkelijk te zijn


1 - Story first!

Of het nu een brochure is, een blog, een event of video presentatie bedenk altijd eerst: wat is de boodschap? Ik kom het nog te vaak tegen dat bedrijven niet goed na denken over het verhaal dat gedeeld gaat worden en zo volledig de plank mis slaan. Er gaat een hoop moeite zitten in het vastleggen van een video presentatie, begin daarom goed en stel jezelf deze vragen om te voorkomen dat de geïnteresseerd voorgoed afhaken:


- Waarom wil ik wat vertellen?

- Hoe kan ik dat het beste vertellen?

- Wat is nu echt de inhoud van mijn verhaal?

- Welke meerwaarde heeft het om dit verhaal te delen?

- Waarom zou de kijker zijn tijd opofferen?

- Hoe kan ik de kijker echt raken?

- Wat heeft de kijker geleerd of er aan over gehouden?


Mijn advies is om iets neer te zetten wat impact maakt ; kom snel tot de kern en deel juist bij de kern je expertise, inzicht en ervaring, geef illustrerende en inspirerende voorbeelden en daag je kijkers uit om anders te denken en te kijken en extra belangrijk, maak je verhaal actueel, juist nu!

2 - Wat zeg je? Zorg voor goede audio!

Een van de meest voorkomende redenen waarom videos niet afgekeken worden is omdat de audio (verstaanbaarheid) slecht is. Onscherp beeld en een slechte montage kunnen nog vergeven worden als de audio maar goed is. Met deze tips voorkom je slechte audio:


Presentator - Zorg dat de presentator zelf goed te verstaan is, neem de presentatie op met professionele audio apparatuur zoals een "speld" microfoon of een "boom" microfoon. Dit zorgt er voor dat alleen opgenomen word wat hoorbaar moet zijn en voorkomt ruis en omgevingsgeluid.


Ruimte - Kies een ruimte die stil en rustig is. Boek de omliggende ruimtes als het pand erg gehorig is en kies niet een ruimte die grenst aan de openbare drukke weg, de kantine, de sales afdeling, een bouwplaats of een luidruchtige lift. Luister ook goed of er luidruchtige airco of verwarming units zijn .


Omgeving - Probeer omgevingsgeluid te voorkomen. Het beste is iedereen in de directe omgeving vooraf te informeren of hang in elk geval op de dag zelf briefjes op die collega's of andere gebruikers van het pand er op attenderen dat er opnames zijn.


Als de ruimte en omgeving onmogelijk te controleren zijn is het mogelijk om een studio ruimte te huren waarin de omstandigheden ideaal zijn.

3 - Goed volgbaren en leesbare presentatie

So far so good, je hebt een goed verhaal en je bent goed te verstaan. Maar bedenk wel dat de helft van de ervaring visueel is. Met deze tips word de video presentatie ook nog fijn om naar te kijken:


Drie standpunten - Om de ervaring van een presentatie zo goed mogelijk te recreëren geef ik het advies om een presentatie vanuit 3 standpunten vast te leggen.


Overzicht - Het beeld wat een kijker in de zaal ook zou hebben. De kijker heeft een goed overzicht op zowel het scherm als de spreker.


Close Up - Het zijn de momenten dat de spreker contact maakt met zijn of haar publiek die echt waarde toevoegen en de presentatie persoonlijker maken. Door gebruik te maken van een tweede camera die een close up vast legt kan de spreker de kijker echt het gevoel geven er bij te zijn.


Presentatie - door de presentatie in de video te verwerken zorgen we er voor dat de inhoud 100% scherp is, goed leesbaar is en de inhoud goed ondersteunt word.


Met deze drie standpunten aanpak is het belangrijk dat de presentatie "content aware" gemonteerd word. Dat betekend dat op precies het juist moment deze beelden afgewisseld worden. Dat wil zeggen het beeld van de presentatie zodra dat relevant is, het close up shot bij een conclusie, persoonlijk element of een voorbeeld.


4 - Tease and please

Verplaats je even in de kijker van de presentatie. Je ontvangt een email met daarin een link van een video presentatie die 60 minuten duurt. Kijken? Vergroot het aantal kijkers door vooraf te teasen en pleasen: Met een teaser, een lekker-makertje van 60 seconden, kan je potentiële kijkers inspireren en informeren over de presentatie. De spreker stelt zichzelf voor en geeft een korte samenvatting zodat de kijker een goed idee heeft wat hij of zij kan verwachten in de lange video. Niet alleen is de kans dan groter dat de kijker de video daadwerkelijk gaat kijken, ook is het een extra contact moment waardoor de kijker uitkijkt naar de presentatie video.Heb je nog vragen, opmerkingen of ben je benieuwd of jouw video presentatie nog beter kan, laat van je horen!

16 keer bekeken0 reacties

©2020 by van Baarsen Videography